720 ezer embernek nincs háziorvosa, de majd közösködéssel lesz?!

720 ezer embernek nincs háziorvosa, de majd közösködéssel lesz?!

Orbán a praxisközösségekkel csak még több munkát varrna az egyébként is túlterhelt háziorvosok nyakába, béremelés nélkül. Ugyan minden betegnek lesz orvosa, de az ellátásig már nem biztos, hogy eljut.

Magyarországon jelenleg 720 ezer embernek nincs családorvosa

– számolt be az ATV Híradója. Orbán a praxisok összevonásában látja a megoldást, viszont Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi szakpolitikusa szerint a meglévő 6000 háziorvos csoportokba szervezése nem jelent valódi megoldást. Főleg, ha nem is szeretnék, vagy kivitelezni sem tudják.

A háziorvosi pálya egyáltalán nem vonzó.

Jól mutatják a számok is: Komáromi nyilatkozata szerint tavaly januárban 406 üres praxis volt, idén már 562, ez több mint 20%-os emelkedés. Létezik olyan település, ahol 15 éve nincs orvos, ilyen a Baranya megyei Ibafa. Dióskálon is ez a helyzet, de Jász-Nagykun-Szolnok megyében Tiszabőre már 2004 óta nem tudnak orvost keríteni.
A kormány „történelmi jelentőségű” fizetésemeléséből sok szakma kimaradt, egy közülük a háziorvosoké.

Ha meglépik a tervezett összevonást, akkor még több teher szakad rájuk, de a bérük egyáltalán nem változik. Orbánék csak az átcsoportosításra adnának pénzt, arról nincs szó, hogy a dokik a többletmunkáért mit kapnak cserébe. Talán majd jövőre foglalkoznak a kérdéssel, amikor még kevesebb orvos lesz, és még több beteg jut egy főre. Ezek után ne lepődjünk meg, ha éveken belül összeomlik a rendszer, és ellátás nélkül maradunk.

Mi lesz az emberekkel?

Papíron természetesen mindenkinek lesz orvosa, de hogy mennyit kell hozzá utazni, mikor jutnak ténylegesen ellátáshoz? Erről nem szól a fáma. Futószalagon nem lehet gyógyítani, márpedig a praxisok összevonásával éppen efelé halad a szakma.

Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója úgy gondolja, először is vonzóvá kellene tenni a hivatást. Ehhez a bérek emelése és a szakmai önállóság meghagyása szüksége, és az, hogy a háziorvosok ne csupán adminisztratív feladatokat lássanak el.
Pintér Sándor belügyminiszter kedden találkozik a Magyra Orvosi Kamara elnökével. Tehát az illetékesekkel megint csak azután egyeztet a vámpírkormány, hogy kigondol valamit, aminek a gyakorlati következményeivel egyáltalán nincs tisztában.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.10.21

Orbánék jövőre 118 milliárdot adnak a legnagyobb állami hazugsággyárnak

A közmédiának csúfolt, valójában a Fidesz szekerét toló MTVA az eddigieknél is magasabb rekordköltségvetésből gazdálkodhat 2021-ben.

  • 2020.10.21

Lassan semmi értelme figyelni Müller Cecília adatait

Egy nap alatt 48-an haltak meg, összesen 1259 regisztrált áldozata van hazánkban a koronavírus-járványnak.

  • 2020.10.21

Kunhalmi Ágnes: az igazság végül mindig utat tör magának

Az MSZP társelnöke üdvözli az Orbán hazug lakájmédiáját elmarasztaló bírósági ítéleteket.